Ring mig: 0722 250 450

Kosttillskott del 1: Behöver vi dem?

HSP_Nutrition

Detta kommer att bli en post indelad i 2 delar. Den första delen kommer att gå igenom rent generellt kring kosttillskott medan den andra delen kommer att fokusera mer kring mina egna upplevelser i ämnet. Förhoppningsvis kan dessa delar ge någon lite extra insikt eller information kring kosttillskott och vad man bör titta efter eller undvika. Kosttillskotts industrin är en enorm maskin  vars publik och ändamål aldrig har varit större än den är idag. Vi matas hela tiden med information från media och självutnämnda experter som glatt talar om för oss att vi måste ta det ena eller det andra, många gånger med en dold agenda.
Jag kommer att försöka hålla detta inlägget så basic så möjligt, utan större utsvävningar för att så många så möjligt ska kunna ta till sig av informationen och kunna själv göra en bedömning av det som skrivs.
För enkelhetens skull så kommer jag att inkludera vanliga, dagliga vitaminer och mineral tillskott i samma kategori när jag pratar om kosttillskott.

 

 • Vad är kosttillskott?
 • Kan man lita på kosttillskotts industrin?
 • Behöver vi kosttillskott?
 • Vad finns det för rekommendationer?
 • Är där något vi behöver se upp med?
 • Vad ska vi titta efter?
 • Kosttillskotten’s roll.

Jag har aldrig varit ett stort fan av kosttillskott, utan tillhör väl snarare den skaran som anser att vi kan få allt vi behöver direkt ifrån ”riktigt” mat. I mina ögon så ska kosttillskott aldrig ersätta riktig kost, utan verka mer som ett komplement. Det är här dem verkligen kommer till sin rätta.


Kosttillskott är livsmedel med syfte att komplettera den vanliga maten och kan innehålla exempelvis vitaminer, mineraler, fetter, proteiner och kolhydrater. Kosttillskott bör endast användas vid bristande intag av särskilda näringsämnen. Kosttillskott är vanligt bland idrottare och tyngdlyftare då behovet av vissa mineraler och protein ökar. Det bör endast innehålla ämnen som finns i kost för att kunna tituleras kosttillskott.

Kosttillskott utgör en industri världen över som uppgår till flera miljarders belopp. Med intäkter som dessa, är det inte märkligt att olika fabrikat och återförsäljare av  vitaminer och mineraler som finns är skyhöga, liksom alla löften om bättre hälsa och effekter som ska ta dig och din träning till nya nivåer.
Trots att en väldigt stor del av vuxna & tonåringar idag  tar någon form av kosttillskott, så är det avsevärt få som faktiskt vet om dem verkligen är i behov av det eller  om det fungerar. Något som många människor inte inser är att vitaminer och mineraler äHSP_Kosttillskottr inte alltid är helt  ’godartade’. Det exciterar en del risker med att ta alldeles för höga doser och för en stor del av dessa kosttillskott så finns det måttliga till obefintliga validerade studier på att dem faktiskt har någon som helst effekt.
Ett annat viktigt faktum som inte kan understrykas nog är den dålig regleringen  som exciterar av kosttillskott. Enligt lag & Livsmedelsverket  behöver kosttillskott behöver inte testas för säkerhet eller effektivitet före marknadsföring. Samtidigt som en stor del av industrin falsk-marknadsför sina produkter, stoppar i dem massa extra utfyllnad och tillsatser för att kunna producera en billigare produkt men lanserar ändå dem som ”det bästa, mest fullvärdiga” – utan någon som helst labb-analys. Hade vi begärt labb-analyser på vassleprotein så hade industrin sett väldigt annorlunda ut idag.

Så, är kosttillskott nödvändiga? Även om jag skulle vilja säga nej, är det rätta svaret ”det beror på.” En balanserad kost som är rik på frukt, fibrer, fullvärdiga proteiner, rätt typ av fetter, kolhydrater och grönsaker bör ge tillräckliga mängder av alla nödvändiga micro/macro nutrienter & näringsvärden som den mänskliga kroppen behöver. Tyvärr är den genomsnittlig standard kosthållningen idag  långt ifrån så pass  perfekt. I en tid som präglas av näringsfattig skräpmat, bearbetade produkter, snabba kolhydrater, transfetter, antibiotika besprutade livsmedel, undermåliga råvaror och extremt höga mängder salt så ser vår vardag ganska mörk ut. Samtidigt som kosttillskottsindustrin aldrig har varit större, så har vår standardiserade kosthållning troligtvis aldrig varit sämre. Vårt stressade & prestationsinriktade samhälle lever på snabba, enkla lösningar och nödlösningar när det kommer till mat och kost. Dessutom ska man komma ihåg att  i vissa områden världen runt, där det enda råvaror som finns kommer från stora lantgårdar, är många gånger jorden ofta utarmad, något som förändrar näringsinnehållet i maten som odlas i det.
Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg som enbart dissekerade och avhandlade hur vi äter idag – det skulle bli flera sidor långt, ett ämne för framtiden må hända.

I vår tid där det är lättare, för att inte tala om , så otroligt mycket billigare att få tag på en kebab för 45kr så kommer du att få betala närmare 2-3x den summan för att kunna köpa dig en vettig måltid med dem näringsvärden som du & din kropp behöver. Så, det är kanske inte alltid så märkligt att vi många gånger väljer att gå den vägen. Delvis p.g.a frånvaro av kunskapen i vad den måltiden kommer att ge eller snarare, inte att ge dig, samtidigt som det av rent ekonomiska skäl är mer stödbart. Sen kan man diskutera med vad du egentligen får betala med i det långa loppet där det många gånger kan leda till överviktsproblem, ökat blodtryck. hormonella rubbningar, metaboliska syndrom och i det riktigt långa loppet ökad risk för hjärt & kärl sjukdomar, fetma och typ 2 diabetes

Detta är viktiga saker att ha i åtanke när man generaliserar kring kosttillskott, eftersom deras nyckelroll som komplement träder i kraft här. Kosttillskott kan inte ersätta mat och kommer inte att kompensera för en dålig kost heller.  Näringsämnen absorberas bättre från en standard kost, har ofta längre utsläpp och maten innehåller också olika fytokemikalier & antioxidanter som har viktiga roller i att upprätthålla god hälsa och förebygga sjukdomar. Viktiga aspekter att hålla i åtanke när man beslutar kring att införskaffa eller inte att ta ett kosttillskott. Med detta sagt så finns där som sagt områden i vår vardag där kosttillskott kan komma att skina och faktiskt underlätta våra liv.

Några av dessa områden skulle kunna vara

 

 • Personer som utesluter vissa livsmedel/livsmedelsgrupper  på grund av religiösa anledningar, vid allergier, intolerans eller andra som till ex; vegankost (även om detta kan diskuteras – och fodrar en viss kunskapsnivå..).
 • Vid dieter och viktminskningsprocesser där energiintaget är lägre än normalt och avsaknad av vissa näringsämnen finns.
 • Dåliga kostvanor – denna säger sig själv och här skulle jag i första hand justera kosten indirekt men det fodrar också att det finns en person med kunskap närvarande.
 • I långa träningsperioder där intensiteten är ovanligt hög, till exempelvis inför tävlingar och liknande där en stor del av energiintaget kommer från  energitillskott (ex kolhydratsdrycker) med låg näringstäthet.
 • Resor, hotellvistelser och liknande situationer där det är svårt och få ihop eftersträvad sammansättning av näringsvärden.

 

I alla dessa fall skulle det kunna vara gynnsamt att investera i diverse olika kosttillskott för att komplimentera den rådande bristfälliga kosten för att få en komplett kost. I slutändan, har du en perfekt kosthållning med ren och naturlig mat, så kommer du väldigt långt på den. Eftersom vår vardag och verkligheten för många inte ser ut på det viset, så kommer kosttillskott i vissa fall att kunna underlätta och stödja näringsintaget. Givetvis är det också så, att du inte behöver ha världens sämsta sammansatta kost för att kunna nyttja kosttillskott, ibland räcker det att du hamnar i en väldigt ensidig kost-kurva, där du käkar av samma livsmedel upprepande gånger – därav har en liten till stor risk för att missa ut på somliga näringsämnen, i dessa fall kan det också vara en idé att supplementera med ex. vitaminer, för att vara säker på att du får i dig av allt du behöver få i dig.

I detta inlägget har jag tagit upp lite information kring vad kosttillskott är & varför/när man bör se upp med kosttillskott, dess roll,  hur behovet kring dem ser ut och varför det är svårt och ge någon direkt särskild rekommendation utan att först titta på helheten.
I följande del kommer jag att gå in på djupet med vilka kosttillskott som du faktiskt kan ha nytta av samt vad jag själv väljer och varför.

Kommentera