Ring mig: 0722 250 450

En av vår tids största hälsobluffar

Detox – En av vår tids största hälsobluffar.
Det är med risk för att trampa på ömma tår och eventuellt förolämpa en viss kategorie av människor jag skriver detta. Om det är något jag har lärt mig under mina år när det kommer till kost, näring och vad folk äter så är det att vi som människor är extremt känsliga och tar väldigt illa vid oss när man pratar om den individuella personens mat & kost. Det är okej att prata om de på en generell nivå men så fort vi kommer in på individen så blir det påtagligt känsligt. Detta har blivit markant värre under dem senaste åren – där kost har blivit ett hett ämne i media. Vi som människor vill inte få våra matvanor dissekerade eller utpekade. Även om vi är fullt medvetna om att vi stoppa i oss mängder med skräp och lever relativt osunt från tid till tid, vissa mer än andra – ändå, vill vi, utåt sett att det åtminstone ska se ut som om vi lever sundare än vad vi egentligen gör. Allt handlar om fasaden och ingen vill få den blottad.

Under dem senaste två veckorna har jag plöjt igenom flertalet diskussioner och samtal med klienter såväl som utomstående personer just i det här ämnet. Det har kommit in mängder med frågor och förfrågningar rörande just den här typen av ”hälsoattesta”.

 

vissa myter vägrar att dö

Jag vill börja det här inlägget med att säga att jag inte skriver detta för att förolämpa eller såra någon. Om du är en av dem många människor som fallit offer för den här typen av trend eller okunskap, så tycker jag inte sämre om dig för det. Anledningen till att jag just väljer och skriva om detta är för att vissa myter vägrar att dö, oavsett hur felaktiga eller hur mycket kunskap som finns där ute, så står dem pall – kanske just för att det finns så överväldigande mycket information? Det blir svårt att sålla.
Jag skriver i syfte att upplysa, hjälpa eller åtminstone spara folk en stor hacka pengar och inte kasta dem rakt ut i tomma intet i hopp om att uppnå någon magisk effekt som inte exciterar.
Kanske är det just för att så många av oss i tid och otid lever relativt osunt – som vi inte vill inse att Detox, Cleanse, Avgiftning, Juice-fasta – kärt barn har många namn, bara är ren och skär scamming. För att ondska ska få råda så måste även godhet finnas, är det vad vi ser i den här typen av hälsobluff, räddningen? Vi ska kunna och få leva osunt en tid, för att sedan kunna räddas på något magiskt vis av en Detox. Som om vi går minus på kontot och genom att lida lite i en plågsam ”7/14-dagar-detox-juice-fasta” så ska vi återställa och negera vårt konto till +-0 igen. Tråkigt nog så är det inte så det funkar, däremot så borde svaret eller sanningen rädda både en och en annan från att utsätta sig för onödigt plågsamma dieter.

Nej, du kan inte Detox(a), Avgifta eller Juice-fasta dig till en hälsosammare kropp

Låt oss fastställa vissa saker innan vi går vidare.
Det finns inga magiska detox örter, förlängda juice-fastan eller tarm-sköljnings mekanismer som kommer att  ”rena” dig. Nej, du kan inte Detox(a), Avgifta eller Juice-fasta dig till en hälsosammare kropp.  Nej, genom att lida genom en Detox kur eller Juice-fasta, så kommer du inte att rena vare sig den ena eller andra kroppsdelen.
Det enda dessa produkter eller tjänster är effektiva på är att rensa din plånbok på kontanter.
Alternativ mediciner, idéer för avgiftning och rensning har ingen grund i verkligheten. Det finns inga publicerade bevis som tyder på att detox behandlingar, kit eller ritualer har någon som helst effekt på vår kropps förmåga att eliminera slaggprodukter på ett effektivt sätt. Det som sker i slutändan är att vi konsumerar massvis med vätska-drivande produkter, stimulantia och laxermedel.

Alla känner vi någon som har genomgått en sådan här kur. Som har ”lyckats”. Genom att investera hutlösa summer pengar, 14 dagars lidande och med hjälp av en magisk dryck, pulver eller ett par glas ”super-juice”, lite cayenne peppar och ingefära så har hen inte bara ”renat” sin kropp utan också tappat 7kg på vägen.

Bravo. Svält-dieter där du äter på ett grovt underskott av kalorier har funnits lika länge som människan. Det rör sig om enkel matematik i grova drag och när hen återgår till att käka precis som hen gjorde tidigare (och som försatte individen i det skede av delvis övervikt och delvis behov av en Detox) så kommer hen att gå upp all vikt igen och lite därtill.scam

Dessa produkter skadar oss – inte bara genom  direkta effekter, så som kaffe lavemang och laxermedel utan sköljer även över med en stor distraktion från sanning om hur kroppen i  verkligheten faktiskt fungerar och vad vi behöver göra för att hålla oss själva friska. Ordet ”Detox” riktar vår uppmärksamhet mot  irrelevanta frågor, och ger konsumenterna intrycket att de kan ångra livsstilsbeslut med några få snabba lösningar. Förbättrad hälsa finns inte i en låda med örter, en flaska homeopati, eller en påse med kaffe som skjuts i ändtarmen. Livsstils konsekvenserna av en dålig kost, brist på motion, rökning, brist på sömn, och alkohol eller droger kan inte bara spolas eller rensas bort. Våra njurar och lever behöver inte en detox behandling. Om någon föreslår en detox eller rengöring till dig, skulle du vara smart och ignorera förslaget och ifrågasätta allt annat den personen erbjuder dig i form av hälsoråd, hen har uppenbarligen ingen anning om vad hen säger.

Okej, men om begreppet ”Detox” exciterar  och är så urlakat och missvisande, hur kommer det sig att det har funnits så länge utan att man har lyckats göra sig av med det?

Det finns två typer av detox. Den som används inom modern medicinsk behandling av personer med livshotande narkotikaberoende och den andra finner vi i det ord som kapats av klåpare, kvacksalvare och charlataner i syfte att sälja en falsk behandling som påstås avgiftar kroppen från gifter du ska ha ansamla.

Inom verklig medicin exciterar Detox som ett faktiskt och verklighetsförankrat begrepp som innefattar avgiftnings behandlingar för farliga nivåer av droger, alkohol eller gifter, som tungmetaller.  Avgiftnings behandlingar  och medicinska behandlingar är inte något lättvindigt val som görs från en meny av alternativa hälsobehandlingar eller dras från hyllan i apoteket. Det är ingenting som är över på 7 dagar där du kommer ut på andra sidan som en ny människa, ett par kilo lättare och ett samvete mindre.
Verklig avgiftning tillhandahålls på sjukhus när det finns livshotande förhållanden.

Vår tids självutnämnda Gurus som tillhandahåller den andra typen av Detox och har tagit denna formulering i anspråk.  Dessa ”experter” använder en del av formuleringen för att ge stöd & bevåg åt sina påstående kring eventuella ”gifter” i kroppen och erbjuder alternativa  typer av vård mot dessa gifter.
Den vård som dessa ”experter” hävdar att erbjuda är helt enkelt deriverad från den riktig formen av Detox och används således för att ge legitimitet åt värdelösa produkter och tjänster, samtidigt som förvirrade konsumenter tror har någon vetenskaplig grund. Man använder sig av pseudovetenskap och förlitar sig på kundens okunskap för att sälja in detox ritualer, kit, och program hävdar att ta bort gifter.HSP_Fact_Myth

Många gånger hävdar dessa experter att en kombination av livsmedelstillsatser (e-ämnen), gluten, salt, kött, fluor, receptbelagda läkemedel, smog, vaccin ingredienser, genetiskt modifierade organismer och mystiska ”ämnen” ansamlas i kroppen och ”byggs upp” till gifter.
Men är det verkligen så det fungerar? Kommer  dessa författade ”gifter” orsaka skada? Givetvis är det så att deras formulering är ingenting annat än en meningslös term som låter vetenskapliga nog att vara rimliga. Man undviker att namnge specifika gifter som dessa ritualer och kit kommer att ta bort och för att kunna stödja sig på riktig medicin i syfte att lura konsumenten. Hade man namngett dessa gifter, så hade vi troligtvis kunnat finna ett enkelt botemedel inom modern medicin mot det istället för att förlita oss på huskur-hokus-pokus-medicin som Detox.

Människosläktet har överlevt i århundraden utan Detox-kit, varför skulle vi behöva ett idag?

I verkligheten utsätts vår kropp konstant för både naturliga och syntetiska kemikalier. Innebörden av att ha kemikalier i kroppen, kemiska eller inte betyder inte att dem gör någon som helst skada på kroppen. Vi lever och andas dem dagligen och har gjort så i tusentals år – utan någon som helst skada. Människosläktet har överlevt i århundraden utan Detox-kit, varför skulle vi behöva ett idag?
Det finns mängder med naturliga substanser runt oss som faktiskt är giftiga och vårt evolutionära system har därav tvingats utveckla anmärkningsvärd system av försvar och mekanismer för att försvara sig mot, och ta bort oönskade ämnen.
Huden, njurar, lymfatiska systemet, vårt gastrointestinala systemet, och viktigast, levern utgör vår förbluffande komplexa och sofistikerade inneboende avgiftning & reningssystem.

Hade det varit så att vi inte själva hade kunnat behandla eventuella gifter i vår omgivning, utan att vi var förlitade på någon form av Detox-kur för att göra jobbet åt oss – så hade vi med störst sannolikhet aldrig överlevt våra första århundrade som människosläkte.

Istället för att själva ägna tid och källkritiskt leta efter svaren online eller i biblioteket (vad man nu föredrar) så lämnar man gladeligen över ansvaret till Sociala Medier och människor som ”vet bättre” och redan har svaret.

Avslutningsvis så förstår jag självklart hur man väldigt enkelt kan förledas av dessa hycklare och självutnämnda Detox-Gurus. Vi överöses dagligen med information, tips, tricks och liknande quick-fixes. Istället för att själva ägna tid och källkritiskt leta efter svaren online eller på biblioteket (vad man nu föredrar) så lämnar man gladeligen över ansvaret till Sociala Medier och människor som ”vet bättre” och redan har svaret.
Hela tanken med att du på ett (relativt) enkelt sätt kan snabbt råda bot på ett stort överätande av skräpmat & alkohol utsvävningar är såklart lockande. Befrielse från synd är något som har följt människan genom alla århundraden.
Att vi ska kunna ”spola”  ut vårt tarmsystem från gifter som sedan lämnar dem som nya är ingenting annat än pseudo-medicinsk vetenskap som har designats för att få dig att köpa massa produkter du inte behöver. Vilket i sig är ren och skär skandal.  Det hade varit fantastiskt om det verkligen fanns – dessvärre är det inget annat än ett spel på den naiva och desinformerade individen.

Är vi helt rökta om vi åker på semester i en vecka eller två och lever i syndens näste?

Om Detox och andra hälsobluffar inte kommer att ge resultat – finns där då ingenting som faktiskt fungerar? Och vad ska man göra istället? Är vi helt rökta om vi åker på semester i en vecka eller två och lever i syndens näste?
Såklart inte.  Men svaret på dem frågorna är kanske inte heller dem mest lockande eller lättaste att följa under längre perioder. Dem är ganska intetsägande och du har säkerligen hört dem alla förut.

Den ”ultimata detox livsstilen”  om man nu ska förklä den i något som är gångbart att följa, involverar 3, stora, generella & enkla steg;

  • Hålla dig fri från rökning.
  • Träna, röra på dig, leva ett aktivt liv.
  • Äta en balanserad Medelhavsdiet.

Svårare än så är det inte.  Det finns inga magiska knep eller tricks för att komma undan ett osunt leverne. Genom att implementera dessa 3, till synes, enkla steg i ditt liv så ökar du chanserna för att leva längre, hålla din vikt bättre och fri från giftiga ämnen.

HSP_medelhavsdiet

Begreppet ”Medelhavsdiet” hänvisar egentligen bara till en modern näringsmässig kost inspirerad av Spanien, Italien och Grekland. Den skulle lika gärna kunna ha hetat något helt annat. Grundläggande är diet-”tänket” väldigt sunt och livnär sig på saker som grundar sig i näringsrika fettsyror, essentiella proteiner, oraffinerade kolhydrater och frukt & grönt. Sådant som vi alla behöver och borde äta mer av. Genom att följa  den typen av diet hade alla kunnat skapa förutsättningar för att leva ett långt och hälsosamt liv.  Att äta enligt  ”Medelhavsdieten” – eller rent sunt ätande, i mina ögon, har  visat sig vara väldigt effektivt på överviktiga, större än andra populära dieter som låg-kolhydrats upplägg eller låg-fett dieter. 
Givetvis är grunden till hälsa ett aktivt liv – det kommer vi aldrig undan. Dem positiva effekterna av ett aktivt liv är många  och några av dem större kategorierna känns som självklara och sådant som vi tar för givet men som många av oss idag missar ut på, på grund av tillgängligheten till datorer, smartphones, ipads och det konstanta mediala flödet som gör att vi nu mer än någonsin tidigare sitter inaktiva. Att vi på en knapptryckning lätt kan förvanska 30min här, 45min där, toalettbesökt går från 10min till en timme – är sådant som ingen reflekterar över längre. Det är också tid, som troligtvis kunde spenderats bättre.

Samtidigt som lever i extremt stressade och tidskrävande miljöer i både hemmet och på jobbet, så kan dessa 3 enkla steg kännas svåra att implementera till fullo. Det förstår jag och en Detox-kur på 7 dagar hade kanske varit enklare, än att förändra ditt liv helt genom att äta bättre, träna & röra på dig mer. På den andra sidan av myntet så betalar du faktiskt ditt stressade liv med din egen hälsa och i längden kommer grövre sjukdomar att kosta dig ännu mer tid & pengar än vad det skulle ta och förändra dina dagliga mönster och i ärlighetens namn, vem har inte 3x45min per vecka att lägga på vettig träning?

1 Kommentar

Kommentera