Ring mig: 0722 250 450

Falafel, dietvänliga

Dietar man tillräckligt länge så kommer man att förr eller senare att få cravings. Dessa kan te sig på lite olika sätt och ofta så blir man väldigt sugen på dem mest banala av saker. Jag personligen brukar inte ha större problem med just socker-suget, utan det är mat och mat-rätter som är mitt stora ok att bära. Under förra årets diet var jag sugen på alltifrån varm korv, stroganoff till varma mackor – saker jag i normala fall aldrig ens skulle titta två gånger på.

I år har det varit väldigt blandat men med fokus på två rätter; Lasagne och Falafel. Även dessa, två rätter jag under min underhåll’s/bulk säsong normalt inte värdesätter så högt och sällan ställer mig och lagar.

Oavsett, så har jag spenderat lite tid på nätet och lite mer tid i köket för att försöka framställa ett så diet-vänligt recept så möjligt; låg kalori, lägre fetthalt, högre proteinhalt.

Oavsett, så har jag spenderat lite tid på nätet och lite mer tid i köket för att försöka framställa ett så diet-vänligt recept så möjligt, låg kalori, lägre fetthalt, högre proteinhalt. Slut-receptet som jag kommer att presentera i detta inlägget var vad som funkade absolut bäst, både när det gäller smak och textur. I mina ögon, optimalt när det gäller både näringsvärden & mat-upplevelse.

Falafel, low cal

High protein, low fat, low cal: Falafel
1 hel sats, drygt 10-15st.

 • 230g kikärtor, avrunna/tetrapak
 • 1 msk mjöl (valfritt mjöl, bovetemjöl funkar fint)
 • 2/3 röd paprika
 • 1/2-1 hel vitlöksklyfta
 • 2/3 tsk salt
 • 1/2 msk hackad persilja
 • 1 msk Veggi falafelmix krydda (vissa butiker har ”färdiga” falafelkrydd-blandningar. Annars kan ni alltid köra efter eget sinne och blanda själva).
 • peppar
 • Eventuellt några droppar mjölk eller vatten

 

  1. Blanda alla ingredienser i en skål och kör dem sedan med en stavmixer eller i en matberedaren. Smeten ska vara fast men något kladdig – se dock till så att den inte är för ”blöt”, det blir svårt att arbeta med degen då.
  2. Rulla till små bollar och lägg på bakplåtspapper på en bakplåt. Här väljer ni själva vilken form ni vill ha på er falafel, den traditionella runda formen eller plattare á la burgare. Stora eller små. Jag föredrar mina lite större.
  3. Baka i ugnen på 220 C i ca 20 minuter eller tills dess att din falafeln är fast.

Servera med valfritt tillbehör. Eftersom jag brukar avnjuta mina under diet så brukar jag servera dem tillsammans med fullkorns Bulgur och en grönsaks-röra. Till det så brukar jag göra min egen tzatziki på låg kalori turkisk yohgurt, pressad vitlök och hackad gurka. Svårt att hitta en godare och mer komplett måltid.

Vill man, så skulle man kunna göra dem lite större, platta till dem och få ut en mer burgare liknande Falafel, som alternativ till Hamburgare. Perfekt att stoppa i bröd och servera med tzatziki & sriracha sås.

Det fina med Falafel är att det är så flexibelt och dynamiskt, man kan i stort sett servera det till det mesta och det kommer ändå att smaka himmelskt. Vill man, så skulle man kunna göra dem lite större, platta till dem och få ut en mer burgare liknande Falafel, som alternativ till Hamburgare. Perfekt att stoppa i bröd och servera med hummus eller hemmagjord tzatziki & sriracha sås. Man skulle även kunna avnjuta dem med wraps, här har man dessutom goda möjligheter att göra sina egna low cal wraps för att hålla nere kalorierna ytterligare. Till salladen har dem såklart även en given roll.

Näringsvärden per batch
falafel_raw
355 kcal

 • 19 g proteiner
 • 50 g kolhydrater
 • 5 g fetter

 

Kommentera