Ring mig: 0722 250 450

Den fortsatta övervikten

Hur kommer det sig att vi fortsätter att bli överviktiga?

Vi lever i en upplysningens värld, en tidsperiod där det aldrig förr har varit enklare att fortgå kunskap. Informationsflödet har aldrig varit större och allting du skulle vilja veta finns inget mindre än en knapptryckning bort. Trots denna ocean av information, kunskap och kommunikationsverktyg på sociala media plattformar så fortsätter fetma epidemin som en ostoppbar kraft att svepa fram över våra västerländska kontinenter och skörda offer för offer. Som en styggelse faller miljontals offer för fetman och dess relaterade sjukdomar varje år.

Detta är givetvis inget nytt fenomen, utan något som har varit pågående nu under flera år. Där staterna och USA tidigare har stått som ett praktexemplar för hur vi inte vill att vår framtid ska spela ut, något vi här i norden tidigare ansåg oss stå över,  så kan man bara konstatera att vi inte längre är så långt ifrån, som vi tidigare hoppats på. År för år som passerat under välfärdens skyddande barm medan vi i lönndom bara har dragit oss steg för steg närmare storebror USA. Numera huserar en tid av Fredagsmys, kvälls Ben & Jerry och veckolånga Mello-maraton som rimmar taco-försnack, halv-tids chips och slutspels-godis.

Vi lever i en paradoxal tid där träningen och hälsan’s vimplar svajar som högst, där var och vartannat individ är sin egen doktor, lärare och uppslagsverk tack vare Google & smarta telefoner och  ändå så har övervikten aldrig varit ett större bekymmer än nu.

 ….ändå så har övervikten aldrig varit ett större bekymmer än nu. 

För en tid sedan var jag i ett sällskap av goda vänner på en restaurang med större buffé möjligheter.  Det hör till storyn att träningsmässigt så befinner jag mig i en tillväxt period och äter därav på ett större överskott av kalorier för att tillgodose min kropp med allt den behöver för att söka bygga muskelmassa på bästa sätt. Med detta sagt, får jag ändå även tillstå med någon form av ära i mitt ätande. Jag har under mina bättre dagar en förmåga eller talang om så vill, till att kunna få i mig större mängd mat/kalorier utan större problem. Jag tror att dem flesta som känner mig väl skulle skriva under på detta.
Hursom – under denna buffén lastar jag tallrik för tallrik med mat och sveper dem likt Dumbledor’s bottenlösa hatt. Samtidigt har jag noterat ett större sällskap i restaurangen, bestående av ett tiotal vuxna och en yngre pojke – någonstans runt 8 års ålder. Denna pojken är uppenbart överviktig, troligtvis väger han runt en tunga ~75kg. Anmärkningsvärt för hans ålder.
Där jag styrker omkring bland de flertal rätter och fyller upp efter mitt träningspass, märker jag även hur en annan kraft drar förbi, minst lika hänsynslöst som jag själv. Han också, likt mig själv, dänger tallrik på tallrik, till synes otröttlig. Det finns fog till denna pojkes övervikt. I takt med att mitt eget begär avtar och en mättnad tar dess plats och till min förvåning, så fortsätter denna pojk att äta. Chockad så vrider jag och vänder på mig för att se om där är någon  i hans sällskap som ser vad jag ser men ingen verkar bry sig eller ens reagera då han återvänder gång på gång till bordet med nya, fyllda, tallrikar. Under kvällen efter att jag och mitt sällskap känner oss nöjda och är på väg för att betala för oss, så blickar jag bort mot buffén för att än en gång se denna pojke, plocka på sig en ny tallrik, dra en djup suck och hugga in på maten, som så många gånger tidigare under kvällen.
Sånt här skrämmer alltid mig. När övervikten inte längre är ett ”vuxet problem” utan även sprids ner i åldrarna som de så ofta gör nu för tiden. Där den också skapar ännu större bekymmer och fara. Det är en sak att över tid dra på sig övervikt och problemen som tillkommer med det under årens lopp men det är en helt annan sak och få dras med dem psykologiska och fysiologiska effekterna av det redan från tidig ålder.

 

GenesNär det kommer till ansvar och göra rätt för oss är vi som individer väldigt duktiga på att peka finger, finna fel och tala om för varandra vad det som är rätt & hur saker och ting ska utföras, givetvis med perfektion men när det kommer till oss själva är vi extremt duktiga på att bortse från allt och ursäkta oss. Alla vet vad som är rätt och vad som är fel. Alla har en känsla för vad som borde göras och vad som inte borde göras. Oftast så krävs det varken din smarta telefon eller någon special-kunskap för att tala om att det du tänker stoppa i din mun inte är rätt för dig. Dem flesta av oss som inte levt under en sten dem senaste 10 åren har vid ett eller annat tillfälle trillat över eller läst något av dem tusentals artiklar som så flitigt delas över sociala medier. Vare sig dessa artiklar & inlägg är bra, dåliga, felaktiga, tvistade eller debatterade så vill jag ändå tro att dem flesta har ett hum om vad som är bättre, näringsrik mat och mindre bra mat – och det är just detta som fascinerar mig – där känslan övervinner logiken.

Även i mitt yrke som tränare och coach så stöter jag ofta på samma fenomen, där du som PT & tränare kan tillhandahålla alla verktyg i världen, driva dem mest rationella & logiskt resonemangen som alla skulle instämma med och säga ja till – och trots detta kommer vissa klienter ändå välja att bortse från allt och frivilligt välja att gå i fällan. Vi vet vad som är fel, vi vet vad vi inte borde göra, vi skulle aldrig råda vår bästa vän att göra det men när det kommer till oss själva så är vi benägna att totalt bortse från allt vad rim och reson säger för att  under ett par sekunder, dyka ner i de täta kaloriernas njutningsfyllda värld.
Detta är givetvis en stor problematik och en av dem största utmaningarna vår moderna värld har ställts inför. Där värdet av emotionellt ätande så profant överglänser allt vad kunskap och rationellt beteende säger. Varje dag fylls av tillfällen och ögonblick där vi lägger grunden får vår & våra barns framtid – hur och vad vi väljer i dem ögonblicken kommer till stor del att vara avgörande på hur våra liv kommer att spela ut. Kommer vi att bli en av dem, numera  i mängden, karikatyrerna av  den utbrända medelålders,  sönderstressade och energilösa föräldern som inte får dagarna att gå ihop och lever på koffein & smärtdämpande?

Allting hänger ihop och värdet av en sund kosthållning är ovärderligt – en grundpelare för att orka med vår tids hårda krav.

Med detta sagt så skulle jag vilja ta tillfället i akt och lämna Er med några ledord för att möjligtvis kunna underlätta någons vardag och problem med övervikt.

  • Ge upp dina quick-fixes och snabba lösningar
   Smör i kaffet, detox på juicer och meningslösa argument för hur vissa typer av kalorier inte ”räknas”. Hur länge ska vi behöva älta detta innan folk inser att det inte finns någon magisk lösning på problemet?Det finns ingen snabb eller magisk lösning på ditt viktproblem, det har aldrig funnits och vad vi kan se forskningmässigt så kommer det dröja ett bra tag innan det ens kommer något i närheten av dem magiska piller ni sett i 80-talets SciFi filmer.
   Sund kosthållning och bättre val av livsmedel kommer alltid att trumpa dem senaste trenderna som sveper land och rike runt. Det finns en anledning till att det kallas ”trend” och det finns en annan anledning till att basvaror kallas basvaror.

 

  • Sluta överkomplicera
   I takt med att träning, hälsa och fitness har fått ett så stort pådrag senaste åren så har även begäret för att tävla vuxit sig stort och fått ett rejält uppsving.  Man hör folk på gymmet prata om peak weeks, tävlings prep, tömnings veckor och allt som hör där till. Den mer komplicerade delen av sporten och ett mindre måste för alla av oss som vill ställa upp och bli bedömda på en scen.Sånt här snack får lätt den mest inbitna atleten att tappa fokus – jag kan bara inbilla mig vad individer som inte är initierade i sporten som helhet tänker.Det är bra och ha en övergripande plan men fokusera på nuet. För att hålla en vettig utveckling på dig själv och din träning så behöver du egentligen bara tänka på en sak; att leverera och vara bättre än du var igår.Ändå stressar folk över små detaljer oavsett ämne.

 

 •  Sluta översimplifiera
  Som individer älskar vi enkla lösningar. Jag har nämnt det tidigare i inlägget och det krävs inte mer än en snabb titt på senaste första sidan av valfri tidning för att inse hur vi faller för klassiska, flashiga sägningar; ”fett gör dig fet”, ”sockersjuka”, ”if it jiggles, its fat” – saker   som ska berätta allt och lite till. Budord vi enkelt kan leva efter som befriar oss från kritiskt tänkande och ansvar.Men det är sällan så enkelt som det kan verka. På 70/80-talet talades det vilt om hur mättat fett var farligt och vår tids lepra. Idag har vi det i kaffet och hinkar i oss litervis med grädde. Numer är det kolhydraterna som får stå som svarta får och socker nämns oftare än sällan som hädelse.Det krävs inte många hjärnceller för att inse att vi inte vet allt och det vi ser på ytan är bara toppen av ett isberg.Vår tids senaste trend går under namnet ”IIFYM – If it Fits Your Macros”. Någon som började i en mindre krets där man sökte kunskap för kunna göra smarta val och byta ut kycklingfilén mot räkor, har idag har mynnat ut i rörelse där ris byts ut mot donuts och helraffinerat. Det finns en del vetenskap i grunden av denna rörelse men det vi ser idag är ingenting alls som det var tänkt från början, som med allt annat, bör man vara väldigt försiktig och kritisk till dem val man gör.
 • Ha tålamod
  Jag avskyr söndernötta ordspråk, som används i någon form av självförklarande helgedom. ”Rom byggdes inte på en dag” . Det finns dock något att hämta ur dem. Att göra förändringar, uppoffringar och starta dieter är inte lätt, inte för någon.Dem flesta håller knappt ut dem första 7 – 14 dagarna. Vilket är tokigt, då kroppen knappt har hunnit anpassa sig för dina nya rutiner och mönster och du själv har i ännu mindre skala hunnit vänja dig vid något ur ’ditt nya liv’. Du kämpar fortfarande notoriskt vid att anpassa dig till din nya livsstil, ätar-mönster val av livsmedel.Istället för att ge upp och hoppa på en ny diet-metod, för att denna känns för jobbig efter dessa första 2v och behöva börja om allt igen, endast för att känna dig nedslagen ännu en gång.
  Pröva att ge de lite tid.I mina ögon kommer inte dem bästa dieterna under något speciellt namn eller kategori,  utan som dem du kan hålla dig till  under längst tidsperiod och fortfarande må bra. 
 • Allting är inte lätt
  Komma i form är aldrig lätt . Även för människor som påstår att det är lätt . Det är inte så att dem ljuger – faktum är att det har bara blivit lättare för dem , eftersom de har varit på det så pass  lång tid. Med andra ord , äta och leva för att hålla form är deras ”nya normala” (Se ovan punkt om att vänja sig). Så snarare än förvänta sig att  det ska bli lätt, brukar jag säga att du kan förvänta dig att det kommer att bli en utmaning. En stor utmaning. Kanske det svåraste du någonsin kommer att göra. Se varje dag du håller dig till uppgiften som en liten men viktig seger och belöna dig själv därefter. Inte med mat  men med beröm . Du klarade att hålla dig till din diet även denna dag. Det är jättebra. Fortsätt så.När allt kommer omkring och du slutligen når framgång, så kommer du att ha klättrat väldigt långt. Du kommer inte bara att vara frisk, i grym form och stark – du dessutom också ha gjort dig kvitt ditt ohälsosamma beroende.

  Jag är öppet optimistiskt till förändring.

  Alla har möjlighet att förändras – det gäller bara att vara tillräckligt motiverad för att kunna värdera fördelarna på korrekt sätt.

  Jag har tron på dig.
1 Kommentar

Kommentera