Ring mig: 0722 250 450

Nyårsmål – Varför du misslyckas & Hur du ska lyckas

Nyårsmål – Varför du misslyckas & Hur du ska lyckas

Så var det dags igen, nytt år, nya mål, nytt MIG. Det är samma visa varje år, vi har redan några extra kilon i bagaget från det gångna året som vi släpar på, veckorna innan plöjer vi oss igenom den kavalkad av julmat, julbord, godsaker och tillställningar som erbjuds, tack vare den kollektiva julledigheten. Sådär lagom så att dagarna innan det nya året är vi så pass ångestladdade över vårt beteende och ny-förvanskade midjemått att vi helt enkelt MÅSTE ta tag i det – hela tiden med ursäkten att; ”det är ju ändå nytt år snart, DÅ SKA JAG TA TAG I DET” och så trycker vi en påse lussekatter extra.

Kost och Träning - Nyårsmål

Varför gör vi detta? Varför utsätter vi oss för samma sak varje år? Vad är det som är så lockande med att skjuta upp allting tills vi är på kritisk bristningsgräns att vi måste avlägga edsvurna löften för att ta tag i problemen? Och varför är detta beteende så negativt? Hade vi någon gång lyckats, så hade vi inte upplevt detta, kommande året också, inte sant? En stor del av problematiken är att vi redan från start är körda. Hade vi börjat på noll så hade vi haft så mycket bättre förutsättning för att kunna hantera julveckorna med all julmat, ledighet’s överätande och nyårsfrossande men när vi redan från start ligger på minus, så blir det, svårt. När vi sedan följer upp nyårsafton under nyårsdagen med en extra stor pizza och står på peaken av vårt treveckors frosseri, så finns det ingen annan (bättre) vändpunkt (..eller alternativ) än att skapa ”vårt nya jag”.

Varför vi misslyckas: Det nya jaget

Det ”nya jaget” som löper ur nyårslöftet om att komma i bättre form, komma igång med träning och få bort dem där överflödiga kilona (kanske till och med några extra och lägga grunden för beachen 2018) är tämligen negativt av flera anledningar.
Tanken i sig är det inget fel på, såklart. Vi skulle alla må bättre av att äta bättre och träna mer på regelbunden basis. Det är istället varifrån det här kommer. Det är grundat i en irrationell panik och ångestfylld resa gjord dem senaste veckorna innan det nya året. I en hast och ett emotionellt icke-välmående ska vi sedan lägga grunden för resten av året. Det blir helt enkelt fel, vad detta för med sig och varför detta i 9/10 fall inte håller beror på flera anledningar.

. . .Vi intalar oss att ”DET SKA KÄNNAS” annars funkar det inte.

Lathet – en av orsakerna till varför vi står där vi är just nu och vad detta härstammar ifrån; är ren lathet. Vi har börjat på minus, fortsatt bygga där, för att i sista sekund försöka rädda vår situation med någon slags panikartad ”biggest loser” tävling med oss själva som start på det nya året.

Extrem kosthållning – Vad vi följer upp denna resa av frosseri med är ofta någon slags nödlösning i en extrem kosthållning. Vi behöver ta tag i detta problem och vi behöver göra detta NU. Istället för att sätta oss ner och ta reda på hur vi kan lösa problemet på bästa sätt, vad vi skulle behöva göra för att nå vårt mål eller ta hjälp av någon som kan med erfarenhet och kunskap på området. Så kör vi på någon slags halvmesyrs lösning vi läst i en av Aftonbladets artiklar om 5:2, lchf eller annan trend-diet. Kanske har dina kollegor på jobb rekommenderat en pulverdiet ”som alltid funkar” med enda bakslaget att du alltid kommer gå hungrig och förlorar en stor del av den effektiva massan du egentligen vill behålla och tappar näring på vägen.

Intensiv träning  – Jag ser detta varje år. Nyårslöften ska infrias, vikt ska skalas. Gjort på en väldigt inaktiv kropp, ska växlarna fyrdubblas. Individen gör allt – verkligen ALLT. Det är 5 träningspass i veckan, utan specifik tanke bakom, det är cardio dagligen, power walks när helst vi kan sticka i in det, kanske ett och ett annan spinnpass på Friskis genom veckan – för att inte tala om all träningsutrustning och kosttillskott vi köpt för några tusenlappar inför ”vårt nya jag” och satsning.
Första veckan känns allting super! Vi både känner och ser mer hälsosamma ut än vi gjorde dem där svullna ”grisdagarna” under jul/nyårs ledigheten. Kanske till och med andra veckan så håller vi fortfarande uppe både tempo och humör, även om sötsuget börjar redan lura runt hörnet. Dem där sopporna eller pulvershakes’en håller kanske inte oss så pass mätta som vi hade önskat. Vi intalar oss att ”DET SKA KÄNNAS” annars funkar det inte.
Så håller det på…i bästa fall i 1 till 3 månader innan vi är helt sönder brända, nervsystemet och kroppen lägger av, vi kollapsar i någon slags melankoli där vi varken har fått dem resultat vi hoppades på att få och vill kräkas över allt som har med träning att göra. Vad som följer är först en extrem mega-binge där vi vräker i oss allt vårt öga kan tänkas nå med tankesättet ”har jag ändå börjat så spelar mer inte någon roll”, samtidigt som vi avslutar all fysisk aktivitet vi hållet på med; ”det funkar ju inte ändå”.

”Ska man äta kan man lika bra göra det ordentligt!”

Så är vi tillbaka på ruta ett igen. Detta tankesättet och handlandet är inte vad som kommer få dig att hålla formen fram till julveckorna, så att du slipper börja på minus. Så att du slipper genomlida samma process igen under kommande året. Det är inte heller en vettig grund att lägga inför ”beachen 2018” eller annan hälsosatsning.
Allt de ovanstående saknar, är en stor ”nyckelfaktor” och det är just denna nyckel som skulle kunna vända allt ovanstående till en handlingsplan – och det är just detta som saknas; en PLAN.

 

Hur du ska lyckas: Den stora PLANEN

Why do we fall qoute

Do not fret, ännu är inte allt hopp förlorat!

Innebär detta att du är körd för resten av året?
Inte alls! Oavsett om du misslyckades under julen, nyligen har avslutat en intensiv träningsperiod som inte gav dig det du ville ha eller om du är en av alla dem som avgav ett nyårslöfte för att skala bort dina överflödiga kilon, så är det inte försent.
Det spelar ingen roll var du befinner dig i livet, om det så är en relation, ett arbete, dina studier, din träning eller annat, så behöver du en plan. För att så effektivt så möjligt kunna nå dina resultat, så behöver du en vettig plan, en strategi, för att undvika hamna i kaos eller panikartade lägen. Så det är väl inte så märkligt att du med din kost också skulle behöva en plan, egentligen? I min personliga träning så trycker jag hårt för detta. Vi har alltid en kostplan vi följer men i synnerhet när det gäller sociala engagemang eller tillfällen så behövs en back-up plan, för att kunna njuta av allting som erbjuds utan att behöva betala för det i onödig vikt/fett/kostsammanhang eller dras med ångest inför den där middagen med jobbet eller kunna komma iväg med dina vänner. Jag vill inte att mina klienter ska bli sociala pirayor som undviker större delen av livet – en sådan kosthållning kommer aldrig hålla i längden.
Jag har tidigare presentera lite olika sätt att ”planlägga” din kost dels rent generellt om man inte vill gå in på djupet och dels tillfälligt under speciella tillfällen. Dessa är relevanta än idag. Att ha en plan för din kost kommer alltid att löna sig, det är vad som kommer skilja agnarna från vetet. Det är precis vad som kommer göra att du håller din kost i längden.

Så vad är denna ”planen” och hur skaffar du dig en?
Rent off the bat så är min första tanke, är du oerfaren inom kost, nutrition eller träning, så bör du kontakta någon som vet. Dels för att dem kommer att kunna hjälpa dig rätt, du kommer att få resultat snabbare och du får mer kött på benen för att själv kunna göra skillnad i framtiden.
Där finns såklart ett par tips jag kan dela med mig av och lite av min egen syn på hur man kan gå till väga för att lägga en grund. Jag skulle vilja dela in det i 3 kategorier.

Skapa hälsosamma mönster

Som jag nämnde tidigare så är det inget fel med att vilja komma i form, äta bättre och träna mer, oavsett om det är i samband med det nya året eller inte. Problemet är när det kommer irrationellt, oplanerat, ur ångest. Det blir lätt att man gör ALLT – tränar 15 pass i veckan, äter på svältnivåer och försöker till varje pris kommer ner i vikt. Det är inget hälsosamt mönster. Det kommer inte att hålla i längden. Vad du behöver är att sakligt implementera hälsosamma mönster, gärna stegvis.

  • Träning. Är du ny? Börja med att träna 3 gånger i veckan, istället för 6-7 pass/vecka. Detta är mer hållbart än att dra igång som en bulldozer vid start. Dem flesta gröna individer klarar sig långt på 3 pass per vecka, i synnerhet under en viktnedgång. Du kan alltid öka successivt när du känner att du inte har mer att hämta.
  • Kost. Börja med att skala bort raffinerade livsmedel ur din kost, hel/halvfabrikat. Skär ner på godis, snacks, chips, läsk och annat. Skala bort så mycket tillsatt socker så möjligt. Funkar det? Droppar du i vikt? Bra, då kan du hålla där. Funkar det inte? Börja skala någon av dem övriga energikällorna, fetter/kollisar. Successivt går du hela tiden mot en sundare livsstil. Istället för att kasta dig in i en pulverdiet där allt du får i dig är 3-5 shakes per dag.
  • Rör dig! Implementera mer rörelse i din vardag. Ta trapporna, gå från stationen, cykla till jobb. I vårt moderna samhälle går vi allt mer mot en stillasittande vardag. Vi tappar mycket av det hälsosamma rörelsemönstret våra kroppar är anpassade för.
  • Kunskap. Istället för att förlita dig på dina kollegor och kvällstidningar så börja leta kunskap på egen hand. Läs artiklar på nätet, hitta intressanta poddar, leta upp youtube kanaler som sänder content du uppskattar. Kunskap är makt – det har aldrig varit mer sant än i dagens samhälle där vi överflödas medialt. Samtidigt finns där en nackdel i detta, då vilken idiot som helst kan lägga upp vad som helst, så ett kritiskt tänkande är ett måste.

Jag tror ni ser vart jag går med detta. Skaffa dig hälsosamma mönster i din vardag, all förändring behöver inte ske på en gång. Gå gärna successivt med detta och introducera nya element steg för steg. För att kunna få en hållbar utveckling. Tänk på det gamla citatet ”Rom byggdes inte på en dag” – och det gjorde ingen fantastisk kropp heller. I det här fallet stämmer den gamla klyschan väl.

Målsättning

Dr Bojan Kostevski har skrivit en hel artikel om detta och jag håller verkligen med. Den punkt jag vill belysa här är tanken kring att du bör bryta ner ditt stora mål, din dröm, din vision till mindre, hanterbara mål. Istället för att tänka; ”Jag vill gå ner 12kg, jag vill bygga styrka och jag vill dra 100kg bänk” så åter igen, bryt ner det stegvis.
– Vad kan du göra denna veckan för att nå dina mål?
– Vad kan du göra idag för att nå dina mål?
– vad kan du göra detta träningspasset för att nå dina mål?

Vecka Måndag Tisdag Onsdag
Vecka 1 200g Protein 200g Protein 200g Protein
. 30min promenad 30min promenad 3x 30min promenad
. Bänkpress Knäböj Tunga Marklyft
. 40min vader Hängande benlyft Farmers Walk 20min
Vecka 2 180g protein 180g protein 180g protein

Genom att jobba på detta sättet så får ni en mer handfast plan & hållbar lösning på ert problem. Istället för det väldigt abstrakta ”Jag vill gå ner 12kg, öka 2cm biceps och få en större bröstkorg”

Tålamod – att lycklas

Konsten att vara konsekvent och ha ett konsekvent, applicerbart utövande. Många gånger vet vi, åtminstone på ett ungefär, vad som behövs göras. Ännu mer så om du har ”din plan” att hålla dig till. Det är just de som är grejen, att hålla sig till den. För många är det svårt för att hålla sig till sina nya rutiner, planer eller strategier, det kommer att bli enklare men först måste man komma över krönet. Det är just därför jag bland annat trycker på att A) implementera dessa rutiner stegvis B)hitta någon som funkar för DIG i ditt liv C) att PLANERA – inte agera på irrationella och emotionella känslor, utan skaffa dig en plan du kan hålla dig till. Så att du har något att luta dig emot när det känns tufft, med vetenskap om att du gör rätt.
Vad många inte förstår är att dem bästa av saker i den branschen, området, kommer på sikt. För att det dels tar tid att få och dels kan hållas i längden. Generellt så är saker som du får snabbt eller enkelt, saker som inte kommer kunna hållas i längden, därav är dem inte lika mycket värda. Tålamod är din bästa vän här. Lär dig leva med honom, inse att det är ett slott du bygger på och det kommer att ta tid – men det OK, för i längden kommer detta att bli ett fantastiskt slott.
Detta är också en av många anledningar till varför en extern coach kan vara ett kanon alternativ. Det är inte alltid enkelt att hålla koll på sig själv, när man har så pass långa projekt som löper över flera år, i vissa fall, så blir det svårt att hålla koll på alla parametrar och hålla motivationen uppe. Det är så otroligt lätt att överestimera våra kroppar och förmågor i jakten på resultat. Gärna så snabbt så möjligt. Ofta i denna jakt så överdietar man & övertränar när man egentligen inte skulle, man tror att man står över normen för reglerna. Detta ser en coach väldigt lätt, samtidigt som han/hon kan hålla dig på banan med is i magen. Jag ser det varje vecka med mina klienter, det där suget efter resultat, där man gärna vill frångå ”planen” och göra mer, när det egentligen inte alls behövs och kommer enbart leda till att du planar ut tidigare än önskat.

Avslutningsvis. . .

Så skulle jag vilja skriva lite mer i bloggen under 2018. Dock så behöver jag mer kött på benen; vad skulle ni vilja läsa mer om? Får jag lite inputs från er sida så skulle jag kunna anpassa mitt skrivande mer och vi får ut bättre content. Därav skulle det vara guld värt om ni ville fylla i mitt formulär, givetvis helt anonymt.

Kommentera